AVEK tuki audiovisuaalista kulttuuria 1,5 miljoonalla eurolla syksyn aikana

5.1.2017

Tuettuja hankkeita on yhteensä 73 kappaletta.

 Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK on syksyn 2016 aikana myöntänyt erilaisia audiovisuaaliselle kulttuurille suunnattuja tukia reilut 1,5 miljoonaa euroa. Lyhyt- ja dokumenttielokuville AVEK myönsi 555 000 euroa ja mediataiteelle 76 500 euroa. Kehittelytuki Vieteriä myönnettiin 63 500 euroa.

Lisäksi AVEK on jakanut kulttuurivientitukea 107 000 euroa, koulutusapurahoja ja kurssitukea 40 000 euroa sekä festivaalitukea 102 000 euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriön määrärahoista on myönnetty DigiDemo-tukea 393 000 euroa ja CreMa-tukea 247 500 euroa.

AVEK tuki lyhyt- ja dokumenttielokuvia käsikirjoitustuella, ennakkovalmistelutuella, tuotantotuella ja jälkituotantotuella yhteensä 555 200 eurolla. 122 hakemuksesta myönteisen tukipäätöksen sai 48.  

- AVEKin tukemia uusia dokumenttielokuvia on tulossa kokeneilta tekijöiltä, AVEKin tuotantoneuvoja Outi Rousu kertoo. Esimerkiksi Mika Kaurismäki tekee dokumenttiaRyhmis, joka peilaa yhteiskuntaa teatterin näkökulmasta. Ohjaaja Pekka Lehto puolestaan viimeistelee dokumenttia huumepoliisi Jari Aarnion tapauksesta. Sitä tarkastellaan virolaisen gangsterin näkökulmasta.

Kansainvälisiä ja ajankohtaisia teemoja käsittelee Inderjit Khaur Khalsan tekeillä oleva dokumentti WarPeace, joka kuvaa yhdysvaltalaisen rauhanliikkeen historiaa avaten näkökulmia myös USA:n tämän päivän politiikkaan. Uransa alussa oleva ohjaaja Jenny Timonen valmistelee saattohoitajista dokumenttia Pienen hetken vierelläsiMinna Långström työstää kuvien totuuksia käsittelevää dokumenttia Mars – kuvien takana.  

- Fiktiivisiä ja ammattimaisia lyhytelokuvia on edelleen vähän, Rousu sanoo. Tukea saivat mm. ohjaaja Teppo Airaksisen KattoAntti-Heikki Pesosen Vihainen Marsu ja Risto-Pekka Blomin Kaatumisia (12 astetta). Tuen saajien joukossa on myös Tatu Pohjavirran ja Mark Ståhlen omaperäinen lyhyt animaatio Au Pair