Harjoittelijoita ei saa käyttää media-alan orjatyövoimana

9.9.2016

Radio- ja televisiotoimittajien liitto RTTL pitää ala-arvoisena Bauer Median menettelyä hakea käyttöönsä ilmaista työvoimaa harjoittelijoista. Entistäkin törkeämmäksi teon tekee se, että Bauer Media – ostettuaan pari kuukautta aikaisemmin MTV:ltä radiokanava Novan - irtisanoi helmikuussa 21 henkilöä. On hälyttävää että Suomen johtava kaupallinen radiotalo näyttää näin huonoa esimerkkiä.

Bauer ei ole asiassa yksin. Media-alalle on valitettavasti juurtunut käytäntö, että harjoittelijoille ei makseta palkkaa. Yritykset käyttävät harjoittelijoita systemaattisesti palkka- ja muiden henkilöstökulujensa välttämiseksi. Liian usein harjoittelijat tekevät työpaikoilla korvauksetta vähintään saman ja usein jopa suuremman työpanoksen kuin yrityksen työntekijät. RTTL muistuttaa, että palkattomien työharjoittelijoiden käyttö vääristää alan työmarkkinoita ja kilpailua sekä vie työpaikkoja alan ammattilaisilta. Tästä vääristyneestä käytännöstä on päästävä eroon. Tekijöitä kunnioittava työnantaja maksaa harjoittelijoillekin palkkaa.

Monilla muilla aloilla tällainen ei tulisi kuuloonkaan, vaan työehtosopimuksissa on määritelmät harjoittelijoiden palkanmaksulle. Lisäksi, jos opiskelija tekee suoraan työehtosopimuksen piiriin kuuluvaa työtä, hänelle maksetaan normaali palkka. Myös Journalistiliitto suosittelee palkan maksamista harjoittelijoille. Monet oppilaitokset ja niissä työskentelevät lehtorit ovat myös tunnistaneet ongelman.

Ymmärrämme, että harjoittelu on oleellinen osa ammattiin johtavaa opiskelua. Sen on kuitenkin oltava aitoa harjoittelemista, eikä vain ilmaisena työvoimana puurtamista. Opiskelijan on esimerkiksi saatava tehokasta ohjausta harjoittelunsa aikana. Tällä tavoin harjoittelija itse asiassa vie toimituksen resursseja eikä lisää niitä, kuten työnantajat usein kuvittelevat. Harjoittelun on myös liityttävä suoraan opintosisältöihin.

Usein työnantajat perustelevat palkatonta harjoittelua ”arvokkaalla työkokemuksella”, ”hienolla mahdollisuudella” tai ”huippukivalla harjoittelupaikalla”. On kuitenkin muistettava, että millään niistä ei voi ostaa ruokaa tai maksaa vuokraa. Siksi opiskelija joutuu ilmaisen työpäivän jälkeen tekemään vielä toisen työpäivän esimerkiksi kaupan kassalla.

RTTL vaatii, että oppilaitosten on yhdessä ryhdistäydyttävä ja linjattava niin, että ne eivät enää välitä ilmaista työvoimaa. Samoin alan yritysten on kunnioitettava alan opiskelijoita ja ammattilaisia ja lopetettava ilmaisen työvoiman käyttö. Harjoittelusta on saatava palkkaa! Se on lopulta koko alan arvostuksen, laadun ja kehityksen tae.

 

Ari-Pekka Sirviö

puheenjohtaja

Radio- ja televisiotoimittajien liitto

p. 040-5190099

aripekka.sirvio@gmail.com

PALUU ETUSIVULLE