KANNANOTTO: Yle Oulun työntekijät paheksuvat Helsinkiin keskittämistä

6.9.2016

Me Yle Oulun työntekijät olemme tyrmistyneitä Yle Asian suunnitelmista keskittää terveyssisältöjen tekeminen Pasilaan ja Oulussa tehtävän terveysmakasiiniohjelma Akuutin toimituksen kanssa aloitetuista yhteistoimintaneuvotteluista.

Paheksumme syvästi sitä, että yli 20 vuotta Oulussa tehty ohjelma halutaan väkisin siirtää pois alueelta sitä suurella sydämellä, intohimolla ja taidolla tehneiden tekijöiden käsistä. Akuutin viikoittaiset katsojaluvut ovat jo pitkään olleet lähes 800 000 (kevät 2016 ka. 770 600) ja ohjelman verkkosivusto on yksi Ylen pitkäaikaisimmista ja suosituimmista. Akuutti on myös palkittu eri tahojen toimesta useaan eri otteeseen, muun muassa opetusministeriön tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla. Lisäksi ohjelmaa tehdään äärimmäisen kustannustehokkaasti: pieni, kahdeksan hengen toimitus tekee kaiken ideoinnista valmiiseen lopputulokseen niin verkossa kuin televisiossa.

Ihmettelemme yhtiön halua keskittää ohjelmatuotantonsa kehäkolmosen sisäpuolelle. Se ei mielestämme sovi yhteen julkisen palvelun yhtiön toimintaa linjaaviin periaatteisiin, joissa korostetaan alueellista monipuolisuutta ja tasavertaisuutta. Päätös on päinvastoin esimerkki eriarvoistavasta ja kyseenalaisesta aluepolitiikasta.

Jos ratkaisulla haetaan säästöjä, asiassa on muitakin vaihtoehtoja. Tiedossamme on, että esimerkiksi Oulun ammattikorkeakoulu olisi kiinnostunut tekemään Akuutin kanssa tiivistä yhteistyötä muun muassa tarjoamalla ohjelman käyttöön veloituksetta omia studiotilojaan. Näin ollen Ylen Oulun toimipisteessä olevista studiotiloista voitaisiin luopua. Toisaalta Akuutin tuotannon jatkuminen ei ole sidottu studiotiloihin, vaan ohjelma voidaan rakentaa myös muulla tavoin.

Akuutti on tehnyt koko olemassaolonsa ajan myös hyvää yhteistyötä Ylen Oulun toimituksen kanssa. Olemme järkyttyneitä julkitulleista suunnitelmista sekä ohjelman että pitkäaikaisten työtovereidemme puolesta.

Oulussa 8.9.2016

Yle Oulun työntekijät

Puolesta Yle Oulun tukihenkilö Kati Jurkko

 Lue myös:

Akuutin Oulun tiimin kohtalo käsitellään yt-neuvotteluissa

PALUU ETUSIVULLE