Lapinpahdelta Rioon - ohjaajan kartanlukija

26.8.2016

Ohjaamossa vasemmalta päävaroittaja Tuukka Vainikka, ohjaaja Jouko Jarva, ja mixeri Merja Iroma.

Rion kesäolympialaiset lähestyvät, ja myös tänä vuonna suomalaisia tv-ammattilaisia on niin sanotusti “asian ytimessä” yleisurheilulähetystä tekemässä.

Urheilun tv-lähetyksissä yksi tärkeimmistä rooleista on päävaroittajalla.Tämä maallikolle ehkä vieraampi tehtävä on sellainen, jota ilman ei tulla toimeen.Tämän vuosituhannen puolella Ylelle tehtävää on hoitanut pääosin Tuukka Vainikka. Tämä kesä huipentuu hänenkin osaltaan Rion olympialaisiin, sitä ennen tehdään kotimaan kisoja yleisurheilun EM-kisat Amsterdamista kotimaahan.

Päävaroittaja istuu lähetyksen aikana tv-ohjaajan vieressä. Hänellä on yhteydet eri suorituspaikoilla oleviin varoittajiin, jotka päivittävät tilannetta jatkuvasti. Tietojen perusteella päävaroittaja(=PV) ilmoittaa ohjaajalle, mihin tapahtumaan kannattaa siirtyä ja lähetyksessä näyttää.  PV pystyy myös pidättelemään suorituksia, pyrkimyksenä näyttämään huippusuoritukset suorana. Varoittajien kautta yhteydet ovat juoksujen lähettäjiin, hyppy- ja heittotomareihin sekä järjestäjien tapahtumaohjaajaan.

Eliittikisat tehdään yhdellä lähetysautolla. Nykyisin lähetykset ovat suoria, se aiheuttaa omat ongelmansa. on reagoitava nopeasti muutoksiin.  Lapinlahdella päätettiin keihään heittosuuntaa muuttaa tuulen mukaan, eivätkä kaapelin päässä olevat kamerat siirry kentän toiselle puolelle minuutissa tai kahdessa. Kun vuosia sitten tehtiin nauhoitettuja koostelähetyksiä, viivästykset eivät näkyneet ja epäonnistuneita suorituksia voitiin jättää pois. suorassa ei aikoja voi samalla tavalla budjetoida. Juoksut muodostavat rungon, kenttälajeja syötetään väliin. Keihäs on suomalaisena menestyslajina yleensä aina erityisasemassa, riippuen tietysti osanottajista ja tulostasosta.

Tuukan käytössä on tuttu varottajarinki, Ylen omia henkilöitä ja vapailta markkinoilta nuoria urheilijoita ja vanhempaa kaartia, jotka ovat kiertäneet näitä kisoja jo vuosia. Tarvittaessa koulutetaan lisää.

Timanttiliiga hyvä tietolähde

Ennakkotyötä täytyy tehdä, onneksi tietoa on internetin aikana helpohko saada. Olympiakesänä Timanttiliiga on erityisen mielenkiintoinen tietolähde. Urheilijoiden kunnosta ja terveydentilasta on hyvä ollakin tietoisia, suosikkeja, ns. “tärppejä” poimitaan ennakkoon. Ihanne olisi tietysti saada hyvä tarina kerrottua tv-katsojalle.

Olympiakisojen yleisurheilusta tehdään yhtä aikaa useampaa lähetystä: juoksu, pituussuuntaiset hypyt, korkeussuuntaiset hypyt, heitot. Intergrade-lähetys on päälähetys, josta siirrytään pääohjaajan päätöksillä (PV:n suosituksesta) eri suorituspaikkojen lähetyksiin. Tällä metodilla Yle tekee oman tv-paketin suomalaiselle tv-katsojalle Amsterdamin EM-kisoista.

Toivotamme Tuukalle ja muille suomalaisille työntekijöille antoisaa kisamatkaa innokkaina kuulemaan, miten Riossa meni.

Teksti ja kuvat: Kari Romppainen

 

Nooralotta Neziri tv-haastattelussa SE:nsä jälkeen. Studio-ohjaaja / varoittaja on piilossa yleisön takana.