Mediahub Helsinki Oy irtisanoi suoraan kuusi liittomme jäsentä

16.11.2016

MTV3-kanavalle uutisia tuottavan Mediahub Helsinki Oy:n yt-neuvottelut päättyivät tänään. Työntekijöiden määrä vähenee kaikkiaan yhdeksällä henkilöllä.

Näistä kahdeksan on Journalistiliiton jäseniä. Heistä kuusi irtisanotaan suoraan ja kahden työsuhde päättyy eläkejärjestelyin. Verkkouutisoinnin ja arkistoinnin supistukset johtivat irtisanomisiin. Lisäksi koko Mediahubin henkilöstö lomautetaan 14 päivän ajaksi vuonna 2017.

Mediahub vähentää verkkoon tehtävien juttujen määrää sekä supistaa huomattavasti arkistointipalveluja. Mediahubin uutisarkistomateriaalin omistaa emoyhtiö MTV Oy. MTV on ilmoittanut, että vanhan materiaalin digitointi lopetetaan. Tämä koskee eritoten MTV:n uutisten alaisuudessa olleiden vanhojen ajankohtaisohjelmien (Huomenta Suomi, Sunnuntairaportti, Mediauutiset, 45 minuuttia) siirtoja nauhoilta digiarkistoihin.

MTV Oy ja Mediahub ovat sopineet, että Mediahub tuottaa edelleen uutiset MTV3-kanavalle sekä MTV.FI-sivustolle seuraavien viiden vuoden ajan. MTV Oy on kuitenkin jo aiemmin ilmoittanut, että se leikkaa Mediahubilta tilattavaa uutispalvelua useilla miljoonilla euroilla.

Liittomme jäseniä edustavan MTV:n ohjelmatyöntekijät MOT ry:n luottamusmies Kari Pyrhösen mukaan yt-neuvottelut olivat turhauttavat. Koska irtisanomistavoite oli alle 10, neuvottelut käytiin nopeasti, alle kolmessa viikossa.

– Työantaja oli jo neuvottelujen alkaessa naulinnut vähennystavoitteen tässä tapauksessa maksimiin, yhdeksään. Neuvotteluvaraa ei ollut, koska työantaja oli jo päättänyt supistuksista. Vaihtoehtoja oli siksi kovin vaikeaa esittää. Pehmennyksiksi saatiin sentään inhimillisiä eläkeratkaisuja sekä hieman lakia parempaa tukea joillekin irtisanotuille, Pyrhönen toteaa.

Yli puolet tekijöistä irtisanottu puolessatoista vuodessa

Mediabub perustettiin huhtikuussa 2015 ja nämä olivat jo toiset yt-neuvottelut yhtiössä. Yt-neuvottelujen sekä myös ulkoistusten seurauksena Mediahubista on puolentoista vuoden aikana vähennetty 54 vakituista tai määräaikaista työntekijää. Yhtiön aloittaessa työntekijöitä oli 137, nyt 83.

– Jatkuva yt-kierre, joka alkoi jo vanhan MTV Oy:n puolella v. 2012, on vienyt ihmisiltä voimat, työn tekemisen ilon ja ennen muuta yhteishengen. Viime vuosia on varjostanut pelko oman työpaikan säilymisestä, Pyrhönen sanoo.

– Työnantaja on nyt ilmoittanut, että usean vuoden sopimus MTV Oy:n kanssa rauhoittaisi tilannetta, mutta työmotivaation ja uskon palauttamisessa on työnantajalla iso urakka. Joudumme tekemään uutisia äärimäisen pienillä resursseilla, joten tavoitteet ja journalismi pitäisi mitoittaa niiden mukaan. Aluetoiminta on likipitäen alas ajettu ja kirjeenvaihtajaverkosto on harventunut. Omien uutisten hankinta ja asioiden tutkiminen on yhä vaikeampaa, koska väkeä riittää vain päivittäisen agendan pyörittämiseen.

– Ennen muuta työnantajan, niin Mediahubin kuin tilaajan MTV Oy:n on saatava bisnes nousuun. Yt-neuvottelujen jälkeen lehdistön puolella on nähty elpymistä ja monet lehtitalot ovat jo terveitä ja voitollisia. Tuntuu käsittämättömältä, että meillä ei tähän pystytä vaan henkilöstöä rassataan vuosi toisensa jälkeen yt-neuvotteluilla, jotka eivät näytä auttavan mitään. Tekee mieli kysyä, kenen ammattitaito tässä ei näytä riittävän, Pyrhönen ärähtää.

– Me sisällöntekijät emme ole vastuussa epäonnistuneista bisneksistä, mutta meillä tämä toistuvasti maksatetaan. Sisällöntekijät tekevät parhaansa ja saavat yrittämisestään kiitokseksi potkut – tai lähtevät talosta terveempiin työpaikkoihin, jos niitä on.  Vastuu on bisnesjohtajilla, jos Maikkaria enää jalkeille saadaan.