Ohjelmatyöntekijät voivat säästyä MTV:n yt-neuvotteluissa

8.4.2016

MTV:n Ohjelmatyöntekijät ry:n eli MOT:in pääluottamusmies Kari Pyrhönen on toiveikas juuri alkaneissa yt-neuvotteluissa. Irtisanomisuhan alla on 20 työpaikkaa myynnistä ja 10 muista yksiköistä. Väliporrasta kevennetään.

- Elättelen toiveita,  että meikäläiset ohjelmatyöntekijät, jotka tekee perusduunia ohjelmistosuunnittelussa, Katsomossa ja digioperaatioissa voisivat säästyä tällä kertaa koska  heidän työtään siellä tarvitaan,pääluottamusmies  Pyrhönen  kertoo. 

MTV tiedotti 7.4.  aloittavansa  yt-neuvottelut. Edellinen mittava yt-kierros oli viime kesänä. 26 Journalistiliiton jäsentä menetti työpaikkansa. 

Nyt alkavat yt-neuvottelut koskevat noin 300 henkilöä ja vähennystarve on noin 30 henkilöä, mukana  parisenkymmentä Journalistiliittoon kuuluvaa   MOT:n jäsentä. Sen sijaan ulkopuolelle jää  MediaHub –Helsingin henkilöstö, joka tekee MTV:lle uutisia.

Pöllölaakson kahden yhtiön - MTV Oy:n ja sen tytäryhtiö Mediahub Helsinki Oy:n yt-neuvottelujen tuloksena viime kesänä tuli  82 suoraa irtisanomista ja loput eläke- ja ulkoistusjärjestelyjä. Irtisanotuista 26 on Journalistiliiton jäseniä.

Johdon ohjelmasuunnittellu ollut tempoilevaa 

   Pyrhönen sanoo ymmärtävänsä sen, että yhtiön tuloskehitys on saatava kääntymään positiiviseksi.

- Johdon ohjelmasuunnittelu on ollut tempoilevaa. Jokin aika sitten ohjelmabudjettia karsittiin, ja nyt sitä ollaan tuplaamassa säästämällä taas henkilöstöstä. Ei voi muuta kuin toivoa, että uusi toimitusjohtaja saisi tempoilun loppumaan ja tasapainoa Maikkarin luotsaamiseen, hän toteaa Journalisti-lehden haastattelussa. 

- Onhan tämä surullinen tilanne, mutta perusteltua on tavoitella hittiohjelmia, jotka tuovat MTV:n kanaville lisää katsojia ja mainostuloja.

Pyrhönen elättelee toiveita, että monet peräkkäiset yt:t läpi käynyt MOT:n väki ei olisi tällä kierroksella vähennyksen kohteena, sillä vähennysuhka koskee vain vähäisessä määrin Journalistiliiton jäseniä.

Journalisti 4/2016 käsitteli laajasti MTV:n tilannetta. Jutusta käy ilmi, että MTV jatkuvien tappioiden taustalla ovat muun muassa ylihintaan hankitut urheilutapahtumien esitysoikeudet ja Bonnier-konsernilta otettu yhtiölaina, jonka pelkät korot ovat vuositasolla noin viisi miljoonaa euroa.

Taustalla koventunut kilpailu 

Kauppalehden   mukaan taustalla on tv-alan kehitys, koventuva kilpailu ja MTV:n omistajan, ruotsalaisen mediajätti Bonnierin asettamat tulospaineet.

Tammikuussa aloittanut MTV:n toimitusjohtaja Jarkko Nordlund joutuu heti tekemään kovia päätöksiä, jotta tv-yhtiön kelkka saadaan kääntymään. MTV on tehnyt tappiota ja Bonnierin toimitusjohtajaTomas Franzén kommentoi tuoreessa haastattelussa Kauppalehdelle, että tänä vuonna MTV:n on tehtävä voittoa.

- Meidän pitää olla erilailla organisoitu. Kyse on uudesta tavasta toimia ja palvella, Jarkko Nordlund kertoo Kauppalehdelle.

- Uudistus olisi pitänyt aloittaa aikaisemmin, Nordlund jatkaa.

Toimintatavan uudistamisen ja säästötarpeiden takia MTV aloittaa tänään yt-neuvottelut. Arvioitu vähennystarve on noin 30 henkilöä. Neuvotteluiden piiriin kuuluu noin 300 henkilöä. MTV:lle uutisia tekevän MediaHub Helsingin henkilöstö ei kuulu neuvotteluiden piiriin.

Toimitusjohtaja Nordlundin mukaan neuvotteluissa ”organisaatiota tiivistetään”. Nordlund vihjaa MTV:n olevan tietyiltä osin aikaansa jäljessä. Tavoitteena on ketterämpi ja yksinkertaisempi organisaatio. Neuvotteluissa käydään läpi myös mahdollisuuksia toimenkuvien päivittämiseen.

- Ruotsin TV4 on erittäin kannattava. Me olemme tehneet tappiota. Uskon, että selkeämmällä rakenteella mekin vastaamme haasteeseen”, Nordlund toteaa Kauppalehden haastattelussa.