Pöllölaaksossa tiukka syksy

7.9.2016

MOT:n puheenjohtaja Sari-Korpela-Välisaari kaipaa myönteistä lupausta toiminnan jatkumisesta. -Kuva: Ari-Pekka Sirviö

Yt:t toisensa perään, irtisanomisia ja pilkkomisia. MTV:n kireä taloustilanne näkyy ja kuuluu. MTV:n ohjelmatyöntekijät MOT:n puheenjohtaja Sari Korpela-Välisaari kaipaa jo tilanteen rauhoittumista.

Mitä Pöllölaaksossa oikein tapahtuu? 

– Alkukesästä ulkoistettiin teknistä henkilöstöä. Yhteensä kahdeksan henkilöä siirrettiin liikkeenluovutuksella Director's Cutiin. Perusteena oli, että mediadeskissä työn tarve vähenee ja nyt koko tekninen henkilöstö on yhdessä paikassa. Pian liikkeenluovutuksen jälkeen Director's Cut aloitti yt-neuvottelut, joiden tuloksena kaikkiaan kuusi henkilöä irtisanottiin. Heistä viisi oli liikkeenluovutuksella toiseen yritykseen siirtyneitä, kertoo Korpela-Välisaari.

Syksyllä lomakauden päättyessä myös tuntityön tekijöiltä työt vähenivät erityisesti lifestyle-toimituksen puolelta.  Muutamalle vuokratyöntekijälle ilmoitettiin suoraan, ettei työntunteja tarjota toistaiseksi.

– Jälleen kerran syksy käynnistyi tällaisissa merkeissä. Huolestuttavinta on se, että sitoutuminen työnantajaan alkaa olla tosi heikko. Osalla on usko mennyt. Osa uskoo ja haluaa nähdä, että tästä tulee vielä jotain. Niin uskon myös minä, sanoo Korpela-Välisaari.

– Tässä tilanteessa kaivattaisiin jonkinlaista myönteistä lupausta toiminnan jatkumisesta ja että saataisiin kehitettyä ja vietyä uutistyötä uuteen suuntaan. Ideoita ihmisillä varmasti on, mutta kaikkea niitä ei pystytä toteuttamaan. Kaikki tekevät kädet ovat kiinni perustyössä, luppoaikaa ei ole, hän sanoo. 

Takaisinottovelvoite päättyy

Toissa keväänä irtisanottujen takaisinottovelvoite päättyy syyskuun puolivälissä. Korpela-Välisaari ei kuitenkaan usko, että uusia rekrytointeja nykytilanteessa tehdään.

Julkisuudessa on kerrottu, että ilman omistaja Bonnierin vetoapua MTV voisi olla jo konkurssissa. Kireä taloustilanne leimaa myös tulevia tes-neuvotteluja.

 – Tilanne on mielenkiintoinen, kun sisältöjä tekevä Mediahub on käytännössä tuotantoyhtiön asemassa ja MTV on ostaja. Jos emoyhtiö MTV päättää olla jotain tilaamatta vaikutukset kohdistuvat heti Mediahubiin ja muihin alihankintatöitä tekeviin. Siinä mielessä ollaan Mediahubin johdon kanssa samassa veneessä. Yhteinen suunta pitää syksyllä löytää. Onneksi keskusteluyhteys Mediahubin johtoon on erinomainen, hän pohtii.

MTV:n ohjelmatyöntekijöiden työehtosopimus päättyy marraskuun lopussa.

Teksti: Seppo Metso

PALAA ETUSIVULLE