Radiofestivaali Tampereella - nuoria palkittiin

28.4.2016

Radiofestivaalin dokumenttisarjan voittaja Jukka Lääveri (oik.) ja kunnimaininnan saaneet Antti Melkko ja Taru Tikkanen. Kuva: Esa Lötjönen.

Radiofestivaalin dokumenttisarjan voittaja Jukka Lääveri (oik.) ja kunnimaininnan saaneet Antti Melkko ja Taru Tikkanen. Kuva: Esa Lötjönen.

Alun perin Torniossa vuonna 1999 aloitettu festivaali keräsi 20.–24.4. Tampereen Monitoimitalo 13:sta kymmeniä alan opiskelijoita kisaamaan juontaja-, kuunnelma- ja dokumenttisarjoissa. Tampereella festivaali järjestettiin 8. kerran. Sarjoja tuomahoivat alan ammattilaisista ja edellisen vuoden voittajista koostuneet raadit.


Keskiviikkona ohjelmassa oli juontajakilpailu ja nuorten sarja. Arviointi perustui kilpailijoiden vartin mittaiseen livejuontoon, jonka aikana heidän tuli osoittaa taitavuutensa teknisen osaamisen, rytmityksen, suoran haastattelun ja puheen sujuvuuden saroilla. Kuuden kilpailijan joukosta itsensä kilpailusarjan voittajaksi juonsi Marianna Mattila Voionmaan koulutuskeskuksesta. Kunniamaininnat saivat Lauri Olkkonen ja Akseli Innanen, niin ikään Voionmaalta.

Nuorten sarjassa teoksen tuli olla vapaa-aiheinen radioblogi. Sääntöjen mukaan teoksen pituus täytyi jäädä alle kolmen minuutin, eikä töissä saanut käyttää Teosto- tai Gramex-suojattua musiikkia vaikka äänitehosteiden käyttö olikin muuten suositeltavaa. Viidestä kilpailusarjaan osallistuneesta työstä voittajaksi nousi Rami Rannan blogi ja kunniamaininnan sai Lotta Kuismanen.
Torstaina vuorossa oli dokumenttisarja, johon osallistui jopa 20 työtä. Voittajaksi tuomaristo valitsi Laajasalon opiston Jukka Lääverin tuomareita ja yleisöä koskettaneen teoksen Isä.

Kuuntele tästä: 

Kunniamaininnat saivat Antti Melkko teoksella Pienen pojan näreikkö

Kuuntele tästä:

sekä Taru Tikkanen teoksella Siivouspäivä. Molemmat kunniamaininnan saaneet Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Yleisön äänestyksen voittaja oli Voionmaan koulutuskeskuksesta Anna-Maria Lahdenveden teos Flow.

Festivaalin viimeisenä päivänä kilpailivat kuunnelmat. Voittajaksi tässä sarjassa nousi Iines Korhonen Metropolia Ammattikorkeakoulusta teoksella Hän, joka siirtelee huonekaluja öisin. Perusteluiksi tuomaristo kertoi teoksen olevan teknisesti hallittu kokonaisuus, jonka teksti puhutteli ja herätti keskustelua. Kunniamaininnat sai työryhmä Simo Kärkkäinen, Teemu Köngäs, Aleksi Huovila ja Susanna Salo Lapin ammattikorkeakoulusta teoksesta Teuvon pitkä päivä ja Anu Olkkonen Voionmaan koulutuskeskuksesta teoksesta En päästä irti.

Seuraava festivaali Helsingissä

 

Festivaalien lopuksi Tampereen ammattikorkeakoulun yliopettaja Ari Koivumäki kutsui lavalle Torniossa Radiofestivaalia aikaisemmin järjestäneen Janne Vahtolan Lapin ammattikorkeakoulusta sekä Aura Neuvosen Metropolia Ammattikorkeakoulusta. Kolmikon leppoisa jutustelu paljasti yleisölle pian, että Tornion lakkautetun radiokoulutuksen myötä vuorovuosittain eri paikkakunnilla järjestettävälle Radiofestivaalille on etsitty kaikessa hiljaisuudessa uutta jatkajaa ja että ensi vuoden festivaali tulee tapahtumaan Helsingissä.

“Otamme kunnian vastaan erittäin nöyrinä ja iloisina. Olisimme ehkä vähän iloisempia, jos me emme joutuisi ottamaan sitä vastaan siksi, että Torniossa loppuu koulutus, mutta se on nyt tilanne. Otimme haasteen vastaan, koska eihän tällaisen perinteen voi antaa katketa. Myönnettäköön, että olemme ihan into piukeina festivaalista, mutta aiomme myös kunnioittaa sen perinteitä,” Radiofestivaali 2017 järjestävää Äänipolku ry:tä edustanut Neuvonen lupasi juhlallisesti.

Radiofestivaali 2017 järjestetään 26.-28.4.2017 Helsingissä. Festivaalin järjestää Äänipolku ry, yhteistyössä Metropolia Ammattikorkeakoulun, Kansallisen audiovisuaalisen instituutin, Laajasalon opiston, HEO kansanopiston, Haaga-Helian, Curly ry:n, Kallion lukion, Vaskivuoren lukion ja Hattumedian kanssa.


 Teksti: Justus Laitinen,

Radiofestivaali 2017 tuottaja