RTTL sai uuden johdon

28.11.2016

Aura Neuvonen (vasemmalla), Sari Korpela-Välisaari ja Sari Taussi luotsaavat liittoa seuraavat kaksi vuotta. - Kuva: Hilla Blomberg

Radio- ja televisiotoimittajien liiton puheenjohtajaksi kaudelle 2017 – 2018 valittiin yksimielisesti toimittaja Sari Korpela-Välisaari.  Uusi ensimmäinen varapuheenjohtaja on toimittaja Sari Taussi. Toiseksi varapuheenjohtajaksi tuli äänityön lehtori Aura Neuvonen.

Valinnat tehtiin RTTL:n syysedustajakokouksessa 25.11. Korpela-Välisaari on päättyvällä kaudella toinen varapuheenjohtaja sekä MOT:in puheenjohtaja.

Ensimmäisestä varapuheenjohtajasta äänestettiin. Ehdolla olivat Taussi ja nykyinen ensimmäinen varapuheenjohtaja  Neuvonen. Äänin 11 - 8  tehtävään valittiin Sari Taussi, joka työskentelee Ylen ulkomaantoimittajana ja oli aiemmin kolme vuotta kirjeenvaihtajana Kiinassa.

Myös hallitukseen valittiin uusia jäseniä

Toista kauttaan puheenjohtajana oleva Ari-Pekka Sirviö irtisanoutui kesällä Ylen Oulun toimituksesta ja siirtyi journalismin lehtoriksi Oulun ammattikorkeakouluun.

Kunniajäseneksi kutsuttiin pitkäaikainen luottamusmies ja ay-aktiivi Seppo "Poju" Seppänen Pöllölaaksosta.

Tiukka vuosi edessä

Tulevaa vuotta leimaa mediakentän pirstaloituminen ja tiukkeneva talous. RTTL:n vuoden 2017 toimintasuunnitelmassa painotetaan, että RTTL:n on pystyttävä reagoimaan muutoksiin. Yhdistysten toiminta jäsenten parissa on edelleen turvattava ja sitä on pidettävä tärkeimpänä toimintamuotona.

Vuonna 2017 media-alan vakituisten työpaikkojen määrä vähentynee entisestään. Alan työt jakautuvat yhä pienempiin tuotantoyhtiöihin. Tähän suuntaan kehitystä vie myös Yle, joka toteuttaa Satosen työryhmän suuntaviivoja nopealla tahdilla. Yle vähentää omaa tuotantoaan ja ostaa tuotantoa selvästi aiempaa enemmän muilta, pienemmiltä tuotantoyhtiöiltä.

Mediakentän pirstaloituminen vaikeuttaa työehtojen valvontaa ja johtaa usein myös siihen, että työntekijöiden liikkuvuus eri tuotantoyhtiöiden välillä lisääntyy. Vakituisten työpaikkojen määrä vähenee ja tilapäisten sekä freelance- ja yrittäjäperusteisten työsuhteiden määrä kasvaa. Yhä useampi media-alan työntekijä työskentelee varsinaisten mediayhtiöiden ulkopuolella ja on näin työehtosopimusten tavoittamattomissa. RTTL:n on pystyttävä reagoimaan muuttuvaan työelämään. Freelancerien, vuokratyöntekijöiden ja yrittäjien määrän lisääntyminen pakottaa RTTL:n suuntaamaan enemmän voimavaroja heidän palvelemiseen. Liiton on tavoitettava työntekijät myös uudessa tilanteessa.

Uusi kunniajäsen Seppo Seppänen ja uusi puheenjohtaja Sari Korpela-Välisaari.