RTTL: Yle-työryhmä ymmärtää Ylen tärkeyden, mutta heikentää sen toimintamahdollisuuksia

13.9.2024

RTTL:n kannanotto Yle-työryhmän ratkaisuun. 


Yleisradion leikkaukset kirpaisevat koko alaa. Kuten Journalistiliiton kannanotossa todetaan, leikkaukset heikentävät luotettavaa tiedonvälitystä ja johtavat todennäköisesti siihen, että media-alalta katoaa arvokasta osaamista.

Edustajamme ovat heti tänään tavanneet Ylen korkeinta johtoa. Tavoitteenamme on pitää irtisanomiset mahdollisimman pieninä.

Vaikka Ylen toimintaan ei tulisi kohdistaa leikkauksia, on kuitenkin hyvä asia, että Ylestä saatiin parlamentaarinen sopu aikaan. Jonkin aikaa vaikutti jopa siltä, että parlamentaarisen sopimisen perinne oli vaarassa romuttua.

Ilman parlamentaarista sopimista Ylen rahoituksesta päättäisi kulloinenkin maan hallitus. Se ei olisi kestävää. Kuten jäsenyhdistyksemme Yleisradion ohjelmatyöntekijät YOT toteaa elokuisessa kannanotossaan: "Parlamentaarinen päätöksentekotapa on taannut Ylelle parhaat mahdollisuudet puolueettomaan ja poliittisista suhdanteista riippumattomaan toimintaan."

YOT:n kannanotto sai paljon näkyvyyttä. Siihen vetosi esimerkiksi Helsingin Sanomien pääkirjoitus 6.9. otsikolla "Ylestä haetaan laihaa sopua".

Radio- ja televisiotoimittajien liiton puheenjohtajana kiitän YOT:n väkeä hyvästä työstä. Vaikka parlamentaariset ratkaisut ovat raskaita, emme enää joudu odottamaan ja pelkäämään sitä, voisiko edessä olla jotain vielä pahempaa.

Huomionarvoista on, että Matias Marttisen (kok.) johtama parlamentaarinen Yle-työryhmä ottaa mietinnössään kantaa myös kaupallisen median tilaan. Mietinnössä todetaan esimerkiksi: "Työryhmä esittää, että valtioneuvosto selvittäisi kaupallisen median sääntely-ympäristöä ja varmistaa jakelutukimallin jatkumisen turvaamaan tiedonvälityksen saatavuutta sekä monimuotoista uutistoimintaa."

Niin ikään työryhmä esittää tuotantokannustimen vakiinnuttamista. Vetoan siihen, että valtioneuvosto toimisi tämän kirjauksen mukaisesti, sillä myös Journalistiliitto, Radio- ja televisiotoimittajien liitto ja Suomen elokuva- ja mediatyöntekijät SET ry ovat puolustaneet av-kannustimia. Niiden avulla Suomi on noussut yhdeksi vaihtoehdoksi kansainvälisten tuotantojen kuvausmaana muiden kannustinmaiden rinnalle.

Hyvä esitys mietinnössä on myös se, että Yle vahvistaisi henkilöstönsä asemaa yhtiön hallinnossa.

Mietinnössä on myös sellaisia kauniita lauseita, jotka ovat ristiriidassa Yleen kohdistettavien leikkausten kanssa. Työryhmä esimerkiksi tiedostaa aivan oikein, että "Yle on merkittävä rahoittaja kotimaisille elokuville ja dokumenteille sekä toimii ainoana kotimaisena rahoittajana tietyille sisältölajeille, kuten kotimaisille lasten- ja nuortenohjelmille". Niin ikään työryhmän mukaan "Ylellä on merkittävä rooli etenkin kotimaisten urheilulajien ja -tapahtumien näkyvyyden turvaamisessa sekä edistämisessä".

Sekin työryhmän mietinnössä myönnetään, ettei "yleisradiotoiminnan negatiivisista vaikutuksista kaupallisen median toimintaedellytyksiin ole olemassa tutkimuksiin perustuvaa näyttöä". Päinvastoin on niin, kuten mietinnössä lisätään, että "maissa, joissa yleisradioyhtiöiden tavoittavuus on suuri, kaupallisista uutisista maksavia kuluttajia on verrattain paljon".

Kirjauksillaan työryhmä osoittaa ymmärtävänsä Ylen toiminnan tärkeyden. Silti se leikkaa Ylestä tavalla, joka heikentää sen toimintamahdollisuuksia.

Ammattiyhdistysliike on jälleen arvossa arvaamattomassa. Teemme määrätietoisesti työtä sen eteen, että vahingot minimoitaisiin.

Toivon jaksamista kaikille yleläisille ja Ylelle työskenteleville. Lisäksi toivon, että nyt kaikilla olisi korvat kuulla huolia ja murheita. Osoitetaan tukea toisillemme.

 

Jani Tanskanen, puheenjohtaja