Tulevaisuus tötterössä

12.4.2016

Millä tavalla RTTL pystyy palvelemaan jäseniään parhaiten?   Mitä haasteita muuttuva mediakenttä asettaa ay-toiminnalle ja tekijänoikeuksien valvomiselle? RTTL:n puheenjohtaja Ari-Pekka Sirviö vastaa.

Yhä useampi Radio- ja televisiotoimittajien liiton jäsen työskentelee pienessä alihankintayrityksessä, vuokratyöfirmassa, itsensä työllistäjänä, freelancerina, yrittäjänä… Vastaavasti yhä harvempi on vakituisessa työsuhteessa kunnollisen työehtosopimuksen alaisena. Sama suuntaus koskee myös koko Journalistiliittoa.

Myös työn kuva on murroksessa sähköisessä mediassa. Moni aikoinaan radioon tai televisioon töihin tullut huomaa vääntävänsä kynnet verillä juttuja nettiin. Median käyttö on muuttunut ja mediayhtiöiden perinteinen ansaintalogiikka ei pidäkään enää kutiaan. Kun käyttäjät ovat siirtyneet nettiin, pitäisi mediayhtiöidenkin seurata yleisöä ja tehdä se vielä niin, että se olisi taloudellisesti kannattavaa.

Samalla koko suomalainen työelämä muuttuu ja on jo muuttunut entistä armottomammaksi maan hallituksen toimenpiteiden myötä. Hallituksen pyrkimys on selvästi myös heikentää ammattiyhdistysliikkeen vaikutusmahdollisuuksia.

Tulevaisuudessa riittää haasteita

Tässä lähtökohdat, miksi RTTL:n jäsenyhdistysten johto istui eräänä alkuvuoden päivänä saman pöydän ääreen ja raapusti Miltonin strategiajohtaja Erik Bäckmanin opastuksella oman ”tulevaisuustötterönsä”, kuten Bäckman menetelmää kuvasi. Idea pohdintaan saatiin emoyhdistys Journalistiliitosta, joka painii samojen haasteiden kanssa kuin RTTL.

Tötterön vasemmalla puolella on menneisyys, kapeassa keskikohdassa nykyhetki ja oikealla avautuu tulevaisuus. On hyvä tietää, mistä on tultu nykytilanteeseen, mutta lopulta huomio kohdistettiin tulevaan. Tulevaisuudessa arvelimme kohtaavamme muun muassa seuraavia asioita:

 

-        Aito monimediainen kuluttaminen ja osallistuminen

-        Yritysten kaupallinen sisällöntuotanto, ”natiivi”, ”Pirkka-tv”

-        Pätkätyö

-        Alihankintamallit

-        Toimijoiden roolien sekoittuminen (esimerkiksi Amazon-tv)

-        Sisällön määrän kasvu jatkuu. Kuka tekee?

-        Suodattamisen ja kuratoinnin tarve kasvaa

-        Virtuaalitodellisuus 360°

-        Aiheiden ja tekijöiden nopeat nousut ja laskut

-        Sisällön rajojen, omistuksen ja tekijänoikeuksien hämärtyminen

-        Uusi journalismin, työn ja toimeentulon etsiminen

-        Uusi ammattimaistuminen

 

Ylen rooli hämärän peitossa

Osuuko ennustuksemme oikeaan, sen näyttää aika. Tärkeää on kuitenkin, että meitä ei yllätettäisi housut kintuissa, vaan että olisimme edes jollakin tavalla valmistautuneet tulevaan. Tällä hetkellä tulevaisuuteen valmistautumista kuitenkin hankaloittaa esimerkiksi se, että maan merkittävimmän mediatalon Ylen omistaja ei tiedä, mikä Ylen rooli on tulevaisuudessa. SJL ja RTTL seuraavat tarkasti, mitä tapahtuu yhtiölle, jossa työskentelee selkeästi suurin osa RTTL:n jäsenistä.

Muitakaan toimijoita ei saa unohtaa. RTTL:n jäsenistä merkittävä ryhmä työskentelee yhä pienemmiksi pilkotuissa kaupallisissa mediayrityksissä. Heidän edunvalvontansa on muuttunut todella vaikeaksi alan pirstaleisuuden takia. Freelancereiden asema ei sekään ole helppo eikä ainakaan helpotu, jos Ylen toimintamahdollisuuksia heikennetään. Ja reagoitava olisi jotenkin media-alan koulutuksenkin muutospaineisiin.

 

RTTL:ssa kädet savessa

 

Siinäpä haasteita kerrakseen. Mutta voitte uskoa, töitä tehdään tunteja laskematta. RTTL on esimerkiksi ottanut vuoden aikana poikkeuksellisen ahkerasti osaa mediapoliittiseen keskusteluun. Kannanottoja ja lausuntoja erilaisiin asioihin on tehty lähes liukuhihnalta – pyynnöstä ja pyytämättä.

Myös liiton rakennetta on pohdittu sekä Journalistiliiton että RTTL:n tasolla. Rakenne ei saa olla itseisarvo, vaan sen on palveltava mahdollisimman hyvin ja tehokkaasti jäsentä. Liian pienet yksiköt saattavat menettää vaikutusvaltaansa, mutta toisaalta liian suuret yhdistykset jäävät jäsenille etäiseksi. Jostain sieltä väliltä löytynee kultainen keskitie.

Jo nyt on tehty ihan konkreettisia asioita, jotta jäseniä palvelu pelaisi heidän muuttuvassa tilanteessaan. RTTL:n edustajat esimerkiksi ovat olleet aktiivisesti mukana, kun Journalistiliittoon on rakennettu yhä kasvavaa freelancerjoukkoa palvelevaa osuuskuntaa tai yhtiötä. Sen kautta freelancerit voivat hoitaa vaikkapa laskutuksensa näppärästi.

Jotta RTTL pysyy ajan tasalla työelämän tapahtumista, tarvitsemme tietoa teiltä rivijäseniltä sieltä sorvin äärestä. Tarvitsemme aina myös lisää aktiivisia ihmisiä ajamaan yhteistä asiaamme.

Ammattiyhdistystoiminnan ytimen muodostavat kollegojensa puolesta työtä painavat yöntekijöiden keskuudestaan valitsemat vapaaehtoiset. He pohtivat tälläkin hetkellä, millainen tulevaisuus tötteröstä meille sähköisen median työntekijöille näkyy. Tsemppiä heille tässä tehtävässä.

 

TEKSTI:  Ari-Pekka Sirviö,

 Radio- ja televisiotoimittajien liiton puheenjohtaja.