Yle ei saa olla poliitikkojen ohjauksessa - RTTL tuomitsee menettelyn

30.11.2016

Suomen Kuvalehti uutisoi 30.11., että Ylen uutisten johto hyllytti pääministeri Juha Sipilän vaatimuksesta häntä koskevia juttuja ja kielsi uusien juttujen tekemisen.

Lehden mukaan toimittaja Ruben Stiller sai aluksi kirjallisen varoituksen uhmattuaan kieltoa. Lehden mukaan varoitus tiettävästi peruttiin myöhemmin.

Suomi on seitsemättä vuotta peräkkäin sananvapauden kärkimaa maailmassa. Perustava osa sananvapautta ja demokratiaa on se, että journalistit voivat uutisoida vapaasti, ja heillä on myös velvollisuus uutisoida poliittisten päättäjien erilaisista kytköksistä. Journalisteilla on oltava myös oikeus kertoa, jos tätä vapautta ja vastuuta yritetään jollakin tavalla rajoittaa.

Radio- ja televisiotoimittajien liitto RTTL on syvästi huolissaan siitä, että julkisen palvelun mediayhtiön journalistinen johto on ryhtynyt toimenpiteisiin, jotka vaarantavat vakavasti suomalaista sananvapautta, demokratiaa ja kansalaisten oikeutta saada tietää yhteiskunnassa tapahtuvista asioista. Jo epäily tällaisesta toiminnasta on omiaan nakertamaan demokratiaa.

Suomalainen sananvapaus ja journalistinen riippumattomuus perustuvat vahvaan itsesäätelymekanismiin ja journalistin ohjeisiin. Ylen journalistinen johto rikkoo vähintään kolmea journalistin ohjetta. Ne ovat seuraavat:

Journalistin ohje numero 1: Journalisti on vastuussa ennen kaikkia lukijoilleen, kuulijoilleen ja katselijoilleen. Heillä on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

Journalistin ohje numero 2: Tiedonvälityksen sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein. Tätä päätösvaltaa ei saa missään oloissa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille.

Journalistin ohje numero 3: Journalistilla on oikeus ja velvollisuus torjua painostus tai houkuttelu, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä.

RTTL vaatii, että Yle antaa journalistien jatkossakin uutisoida yhteiskunnallisesti merkittävistä asioista ilman rajoituksia.

 

Ari-Pekka Sirviö

puheenjohtaja

Radio- ja televisiotoimittajien liitto