Ylen tuotannon väen irtisanomiset on väärä tie - 63 irtisanottu

1.2.2017

Ylen ohjelmatyöntekijät, YOT, paheksuu 63:n kovan luokan tuotannon ammattilaisen irtisanomista Yle Tuotanto ja design -osaston yt-neuvottelujen päätteeksi.

Irtisanottavien määrä on yksi Suomen mediahistorian isoimmista, vaikka neuvotteluissa määrää pystyttiin merkittävästi vähentämään. Työnantajapuolen irtisanomistavoitehan oli 145 työntekijää, eli kolmasosa tuotannon väestä.

Neuvottelut olivat pitkät ja raskaat, mutta ilmapiiri pysyi asiallisena ja avoimena.

YOT asetti jo viime syksynä kyseenalaiseksi sen, että "Uuden Ylen” rakentaminen aloitetaan vähentämällä tuotannon väkeä. Yle Tuotannon ja designin työntekijöiden kädenjälki on luonut Yle-laadun ja heidän työpanoksensa on mahdollistanut korkeatasoisen ohjelmatoiminnan kautta yhtiön historian.

Keväällä Ylen toimintaa selvittänyt parlamentaarinen työryhmä asetti Ylelle pakkovelvoitteen lisätä ulkoisia ostoja. Tämän seurauksena yhtiö aloitti nyt käydyt yt-neuvottelut, joiden johdosta kymmeniä ammattilaisia irtisanotaan. Samaan aikaan heidän työpanostaan tarvitaan kipeästi mm. talvikisojen, kuntavaalien ja Suomi 100- juhlaohjelmien teossa. Lisäksi on tiedossa, että kevään kuluessa yt-neuvotteluja tulee vielä lisää. Tämä kertoo nurinkurisesta suunnittelusta ja työntekijöiden vähäisestä arvostuksesta.

Uuden Ylen rakentamisen aloittaminen henkilökunnan raskailla irtisanomisilla on YOT:n mielestä väärä tie.

Pääluottamusmies Jyrki Saarikoski   

Luottamusmies Anu Pylkkänen   

YOT:n puheenjohtaja Hilla Blomberg