YOT:n hallituksen vaihtoaskeleet Itämeren aalloissa

25.4.2016

Kokousväkeä lähtötunnelmissa.

Työelämän jatkuvat hullut päivät myllertävät alaa ja ammattiyhdistystoiminta puolustaa jäseniään ristiaallokossa. Jukka-Pekka Nyrhinen raportoi Ylen Ohjelmatyöntekijöiden seminaarista Tallinnassa.

 Mutta mistä ammentaa uusia aktiivijäseniä mukaan ponnisteluihin yhteisen jaksamisen hyväksi? Miten motivoida rivistöjä ja saada tuoretta voimaa ja näkökantoja luottamustehtäviin?

Nuo jokaista jäsenyhdistystämme puhuttavat kysymykset nousivat esille myös YOT:n hallituksenvaihtoseminaarissa perjantaina 8.4.  

 

Tuttujen kasvojen lisäksi joka vuosi on harvemmin uusia tulokkaita antamaan panoksensa kaikkien hyödyksi. Mitkä ovat ne keinot nostamaan yhdistystoiminnan seksikkyyttä ja elämän kiireistä huolimatta osallistumaan?

 Mutta mistä ammentaa uusia aktiivijäseniä mukaan ponnisteluihin yhteisen jaksamisen hyväksi? Miten motivoida rivistöjä ja saada tuoretta voimaa ja näkökantoja luottamustehtäviin?

Nämä jokaista yhdistystämme puhuttavat kysymykset nousivat esille myös YOT:n hallituksenvaihtoseminaarissa perjantaina 8.4. Tallinnan-matkasta kirjoittaa Jukka-Pekka Nyrhinen.

 Tuttujen kasvojen lisäksi joka vuosi on harvemmin uusia tulokkaita antamaan panoksensa kaikkien hyödyksi. Mitkä ovat ne keinot nostamaan yhdistystoiminnan seksikkyyttä ja elämän kiireistä huolimatta osallistumaan?

Kevään perinteinen hallituksenvaihtoseminaarin aluksi puheenjohtaja Hilla Blomberg kiitteli uusia ja vanhoja hallituslaisia jäsenten eteen tehdystä työstä. Ammattiyhdistysten toiminta kaikessa laajuudessaan ei välttämättä ole jokaiselle kirkas. YOT on apuna enemmässä kuin moni olettaa. Siksi tarvitaan tiedonkulkua ja viestimistä kaikin keinoin ja välinein. Perinteisemmän sähköpostin ja tiedotteiden sekä tukihenkilöiden lisäksi rinnalle on noussut sosiaalisen median keinot. Facebook-sivut ja yhdistysten sekä liittojen nettisivustot ovat enemmän arkea etenkin nuoremmalle jäsenistölle. Tärkeintä on saada viestit perille jokaikiselle jäsenelle saakka. RTTL:n tervehdyksessä Ari-Pekka Sirviö muistutti, että Netti-Arkki on jäänyt pois ja l RTTL:n verkkosivuilla on nyt jatkuvasti päivittyvä uutispalsta. Painettu Arkki ilmestyy edelleen kahdesti vuodessa.

Uutta YOT:ssa on Maria Jyrkäksen aloittama muutaman kerran vuodessa ilmestyvä jäsentiedote, joka avaa toimenpiteitä ja  yhdistyksen palveluja.

Tukea ja työntöapua jäsenistölle

 Yleisradio Satosen työryhmän syynissä, leikkuri budjetin yllä ja ulkoistamisen prosentit pöydällä. Tämäkään kevät ei etene ilman YT- tai säästökuvioita. Yleisradiossa tällä hetkellä kuten Maikkarissakin veivataan henkilöstötarpeita ja organisaatioiden uusinta asentoa.

Työssäjaksaminen ei helpotu, kun lunta tupruttaa  niin monen työpöydälle yhtiön sisältä ja ulkopuolelta. Moni on todennut, ettei kohta kehtaa sanoa, missä on työssä, kun saa vain haukkuja niskaan. Tämä ei todellakaan nosta motivaatiota tai anna mielenrauhaa työssä.

Omien työpisteiden vähentyminen muuttojen ja remonttien jaloissa huolettaa ja siirtää etätyön pariin. Silti eläkeiän nostamisen myötä olisi jaksettava kauemmin, joustavammin ja tehokkaammin. Ja mihin päädytään vuositason työajan pidennystavoitteissa?

Yhdistyksen on tuotava jäsenten ääni jaksamisessa myös arjen pikkuasioissa, kuten ruokailun mielekkyydessä, ruuan laadussa ja harrastusmahdollisuuksissa. Kaikki vaikuttavat kaikkeen.

Nykyisellekin hallitukselle riittää ratkaistavaa ja pohtimista. Ammattiyhdistystoiminta ei ole jäämässä ilman haasteita. Paitsi jäsenten oikeuksien ja etujen puolustajana, hallitus jatkuvasti miettii resursseja myös virkistystoimintaan. Osastojen tapaamiset ja vuorottaiset matkat välittävät tärkeää tietoa, mutta myös omalta osaltaan luovat yhteenkuuluvuutta ja –henkeä.

Kokoustamisen lomassa nopeat ehtivät nauttimaan parin tunnin reippailusta Tallinnan sykkeessä ja auringonpaisteessa. Taisipa jokunen ostoskassikin näkyä kotisatamaan palatessa. Taas kerran täytyy sanoa, hyvä seura, hyvä ruoka, hyvä mieli!

TEKSTI JA KUVAT: Jukka-Pekka Nyrhinen