YOT  tuomitsee Ylen  tuotannon väen vähentämisen ja yt-neuvottelujen kiirehtimisen

20.10.2016

Ylen ohjelmatyöntekijät, YOT, katsoo, että Ylen Tuotannon väen yt-neuvottelujen aloittaminen marraskuun alussa 2016 on ennenaikaista ja hätäistä, koska suunnitelmat sekä oman ohjelmatuotannon että ulkoa ostettavan tuotannon osalta ovat pahasti kesken.

YOT:n mielestä selkeä suunnitelma omasta ohjelmatuotannosta ja siihen tarvittavasta kapasiteetista olisi taannut realistisemman pohjan miettiä omien tuotantotyöntekijöiden määrää.

YOT:n näkemyksen mukaan Ylen hallituksen linjaus Ylen Tuotanto ja design -yksikön, YTD:n, rakenteen muuttamisesta vähentämällä kapasiteettia 35 %  ja sen lisäksi myöhemmin tehtäväksi suunnitellut sisältötuotannon muutokset, ovat yhteensä huomattavasti suuremmat kuin Satosen parlamentaarisen työryhmän edellyttämä ulkoisten ostojen lisäämisen vaatimus.

Kaiken kaikkiaan Ylen johdon tekemät uudistamissuunnitelmat ovat  YOT:n mielestä parlamentaarisen työryhmän ehdottamiin sopeuttamissuunnitelmiin ja aikatauluihin nähden aivan liian hätäisesti liikkeelle laitettuja.

Ylen hallitus, hallintoneuvosto ja myös Satosen parlamentaarinen työryhmä on edellyttänyt henkilöstön huomioonottamista Tehdään uusi Yle -suunnitelmissa.

YOT vaatii, että jatkossa Yleisradion johto kokonaisuudessaan toimii niin, että työntekijöiden edustajat otetaan aidosti mukaan, kun yhtiö suunnittelee ja toteuttaa uudistuksiaan.

Tähän kuuluu myös se, että nyt alkaviksi ilmoitetuissa yt-neuvotteluissa etsitään ja toteutetaan kaikki sellaiset vaihtoehdot, joiden avulla mahdollisesti irtisanottavien määrä jää mahdollisimman pieneksi. Neuvotteluissa ei saa olla sellainen kiire, ettei ehditä tekemään selvityksiä, joista saadaan tietoja tarpeellisista muutoksista. Vähennykset eivät voi perustua pelkkiin kylmiin numeroihin vaan perusteltuun harkintaan. Neuvotteluissa on aina vähintään kaksi osapuolta ja aito neuvottelu syntyy vasta kun kaikkia osapuolia kuunnellaan ja aidosti etsitään vaihtoehtoja. Näköpiirissä jo nyt olevia vaihtoehtoja ovat eläköitymiset, uudelleen koulutukset ja Uutis- ja ajankohtaistoiminnan ennakoidut entistä laajemmat tarpeet.

Ylen ohjelmatyöntekijät ovat sitoutuneita tekemään työnsä hyvin ja monet projektit, kuten Lahden MM-kilpailut ja  Suomi 100 vuotta, vaativat venymistä työtehtävissä. Tätä työintoa horjuttavat hätäiset päätökset, joissa ei oman väen osaamista arvosteta.

 

Pike Epstein

pääluottamusmies/ 040-557 0107

 

Hilla Blomberg

YOT:n puheenjohtaja/ 040-556 9287