Artikkelit
NOT ry:n jäsenmatka Tallinnaan syyskuussa
Mediamoguleita ja Tallinnan tarinoita
Dublinin ja Brysselin jälkeen NOTin eli Nelosen ohjelmatyöntekijöiden jäsenyhdistyksen ekskursio suuntautui Suomenlahden eteläpuolelle aina niin rakkaaseen Tallinnaan.
Viron pääkaupungissa ohjelma oli tiivis, sillä reissuun mahtui kaksi virallista vierailukohdetta, jotka valottivat etelänaapurin mediamaailmaa niin menneisyyden, nykyisyyden kuin ehkä tulevaisuudenkin vinkkelistä. Virallisten vierailukohteiden lisäksi retkikunta pistäytyi myös PoCossa (Pop and Contemporary Art Museum), jossa esillä oli muun muassa vedoksia Andy Warholin ja Banksyn ikonisista teoksista.
Reissun ensimmäinen vierailu tapahtui tutustumalla tuotantoyhtiö Film Towerin toimintaan, jonka esittelystä vastasi firman yli 20 vuotta sitten perustanut Margus Õunapuu.
Õunapuu tarinoi vierailijoille ajasta, jolloin hän itse kiinnostui elokuvateollisuudesta ja aloitti alan työt parikymppisenä lavastusosastolla. Kokemuksen kartuttua hän perusti oman tuotantoyhtiönsä vuonna 2001.
Film Towerin alkuaikoina yhtiö keskittyi Venäjän markkinoille, jossa se erikoistui erityisesti musiikkivideoiden tekemiseen. Õunapuu kertookin, että tuotantoyhtiö palkittiin Venäjän MTV:n parhaan musiikkivideon palkinnoilla useampana vuotena 2000-luvun alussa.
Vuoden 2007 jälkeen tuotantoyhtiö kuitenkin jatkoi toimintaa pitkälti Venäjän ulkopuolella.
Suomalaisille tutuin tuotos, jossa Film Tower on ollut mukana, lienee vuonna 2006 suomalais-kiinalaisena yhteistuotantona valmistunut AJ Annilan esikoiselokuva Jadesoturi.
Onnistuneimmiksi töikseen Õunapuu kuitenkin mainitsee musiikkiin liittyvät dokumentit El Médico - Cubatonin tarina (2011) sekä U.Q. (2021).
Juuri dokumentit ovatkin Õunapuulle tärkeitä ja niihin liittyvät yhteistyöt muun muassa Ylen kanssa sekä aiemmat Suomi-yhteistyöt 1990-luvun alusta lähtien ovat tehneet Õunapuusta sujuvaa suomea puhuvan ihmisen.
Elokuva- ja tv-tuotantojen ohella Film Tower tarjoaa myös tulkkauspalveluja, joihin kuuluvat esimerkiksi elokuvien tekstitykset ja dubbaukset. Lisäksi 54-vuotias Õunapuu toimii myös elokuvakalustoyhtiö Arrin edustajana Virossa.
Lihaa ja mediaa
Reissun toinen vierailu suuntautui Duo Media Networksiin. Se on osa jättimäistä MM Groupia, jonka omistaa lähes kokonaan yksin liikemies Margus Linnamäe.
MM Groupin taustaa voisi kuvailla vähintäänkin moninaiseksi. Sen alla toimii muun muassa apteekkeja, televisio- ja radiokanavia, yksityinen vanhainkoti sekä lihateollisuutta.
Duo Media Networksin toimintaa esittelivät yhtiön toimitusjohtaja Jüri Pihel sekä operatiivinen johtaja Risto Rosimannus. Lukuisine tv- ja radiokanavineen sekä sanomalehtineen Duo Media Networksin toiminta muistuttaa monella tavalla nottilaisten omaa työnantajaa Sanoma Media Finlandia.
Erojakin toki löytyy. Myös median kulutustottumukset ovat Suomen ja Viron välillä paikoitellen hyvinkin erilaisia. Esimerkiksi tositelevisio-ohjelmille ei etelänaapurissa ole juurikaan tilausta. Myöskään podcasteja ei Virossa kuunnella läheskään niin paljon kuin Suomessa.
Jotain kuitenkin Suomesta on rantautunut Viron puolelle, sillä Pihel kertoi Duon ohjelmistoon tulevan lähiaikoina Viron versiot Elämäni biisistä sekä Yökylässä Maria Veitolasta.
Myös Duon radiokanavat muistuttavat kovasti Sanoman radiotarjontaa - erona vain se, että Duolta löytyy myös puheeseen, uutisiin ja politiikkaan painottuva Radio Kuku. Pihel ja Rosimannus kertovat Kukun ohjelmiston olevan suunnattu pääosin koulutetulle väestölle.
Perusteellisen Duo-esittelyn jälkeen NOTia kierrätettiin samaisen rakennuksen muissa kerroksissa, joista löytyi tv-studioiden lisäksi tähtitieteellinen määrä Margus Linnamäen omistamaa taidetta.
Kiinnostavaa oli myös vierailu MM Groupiin niin ikään kuuluvassa sanomalehti Postimeehen toimituksessa.
Viisi kertaa viikossa ilmestyvä Postimees on perustettu jo vuonna 1857. Ylpeys kuuluu myös vastaavan päätoimittajan Priit Hõbemäen äänessä.
Hõbemägi kertoo, että printtilehdellä ei tällä hetkellä ole juuri kilpailua, mutta Postimees kokee painetulla sanalla olevan myyntilukuja tärkeämpi merkitys.
Hänen mukaansa jokainen painettu lehti on osa Viroa ja sen historiaa sekä dokumentaatio siitä ajasta, jolloin lehti on painettu. Siitä selviää, mitä maassa on tapahtunut juuri kyseisenä päivänä, mikä on kuohuttanut kansalaisia ja niin edelleen. Hõbemägi kokee, että heillä on velvollisuus pitää painettua lehteä elossa niin kauan kuin se on mahdollista.
Vierailu päättyi entisen paperitehtaan alakerrassa olevaan matkamuistomyymälää muistuttavaan tiskiin, jossa MM Groupin monialaisuus konkretisoitui silmin nähden. Tiskillä oli tarjolla sulassa sovussa niin tuorein Postimees kuin konsernin omia kuivalihavalmisteita.
Tarina Miikka Kaskinen ja Nuutti Takkinen
Kuvat Seppo Kärki